Συχνές ερωτήσεις

Παρακάτω θα βρείτε ερωτήσεις που μας κάνουν συχνά. Αν θέλετε και εσείς να μας ρωτήσετε κάτι, παρακαλώ συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Στην 4ετή ειδικότητα της Μικροβιολογίας προστέθηκε ένας χρόνος Παθολογίας και η ειδικότητα μετονομάστηκε σε Βιοπαθολογία.

Η γενική αίματος περιλαμβάνει τη μέτρηση του αιματοκρίτη, της αιμοσφαιρίνης, των ερυθροκυτταρικών δεικτών, των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, του τύπου των λευκών αιμοσφαιρίων, των αιμοπεταλίων και κάποιων παραμέτρων των αιμοπεταλίων.

Ενδεικτικές εξετάσεις που κάνουμε προληπτικά μπορείτε να δείτε σε αυτήν τη σελίδα. Φυσικά οι εξετάσεις αυτές προσαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση.

Η γενική ούρων καλό είναι να γίνεται με τα πρώτα πρωινά ούρα. Αφού πλύνουμε την περιοχή με απλό σαπούνι, συλλέγουμε το μέσο της ούρησης σε ουροσυλλέκτη, χωρίς τα ούρα να ακουμπήσουν στον κόλπο στις γυναίκες. 10 ml είναι αρκετά. Τα ούρα πρέπει να προσκομιστούν σε χρόνο μικρότερο από μισή ώρα. Η τοποθέτηση στο ψυγείο (4 °C) είναι απαραίτητη αν καθυστερήσει η μεταφορά.

Αγοράζουμε από φαρμακείο δοχείο συλλογής ούρων 24ώρου. Τη ημέρα που θα ξεκινήσουμε να μαζεύουμε τα ούρα, δε μαζεύουμε την πρώτη πρωινή ούρηση και μαζεύουμε όλα τα ούρα της ημέρας, όλα της νύχτας και την πρώτη ούρηση της επόμενης μέρας. Διατηρούμε τα ούρα στο ψυγείο όλο αυτό το διάστημα. Ανάλογα με την εξέταση ίσως χρειαστεί να προσθέσετε κάποιο συντηρητικό, ρωτήστε μας σχετικά.

Οι αιμοληψία για τις συνηθισμένες βιοχημικές εξετάσεις (σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σίδηρος κλπ) καλό είναι να γίνεται πρωινές ώρες, ώστε να είναι ο εξεταζόμενος νηστικός τουλάχιστον 12 ώρες. Επίσης κάποιες εξετάσεις επηρεάζονται από την ώρα της ημέρας όπως π.χ. ο σίδηρος. Οι υπόλοιπες εξετάσεις μπορούν να γίνουν όσο το εργαστήριο είναι ανοιχτό.

Αρκετές εξετάσεις μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, πχ. η γενική αίματος, ομάδα αίματος, rhesus, εξετάσεις ορμονών, όπως η β-χοριακή γοναδοτροπίνη ή οι θυροειδικές ορμόνες, καλλιέργειες κλπ.

Δεν είναι αναγκαίο να κλείσει κανείς ραντεβού για τις περισσότερες εξετάσεις. Για μερικές, όπως το σπερμοδιάγραμμα, καλό είναι να έχει προηγηθεί συνεννόηση.

 • Αποχή από σεξουαλική επαφή ή αυνανισμό 3-4 ημέρες.
 • Αποφυγή χρήσης υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ.
 • Σχολαστικός καθαρισμός γεννητικών οργάνων με σαπούνι και νερό. Σκούπισμα με αποστειρωμένη γάζα.
 • Το σπέρμα συλλέγεται σε αποστειρωμένο κύπελο (ουροσυλλέκτης), μετά από αυνανισμό και όχι διακεκομμένη συνουσία.
 • Προσέχουμε να συλλέξουμε όλη την ποσότητα.
 • Τους χειμερινούς φροντίζουμε να μην εκτεθεί το σπέρμα σε χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη μεταφορά του στο εργαστήριο, βάζοντας το πχ στην τσέπη.
 • Η μεταφορά στο εργαστήριο πρέπει να γίνει σε μισή ώρα.

Είναι προτιμότερο να πλυθούμε σπίτι μας από την προηγούμενη το βράδυ με το σύνηθες σαπούνι (όχι αντισηπτικό), που χρησιμοποιούμε για την ατομική υγιεινή μας. Συνιστάται η αποφυγή της σεξουαλικής επαφής την ημέρα της εξέτασης.

Είναι απαραίτητο να τηρήσουμε νηστεία 10 - 12 ώρες από τροφή (και χυμούς, καφέ, μαστίχες, καραμέλες), πριν την αιμοληψία. Καλό είναι να υπάρχει αποχή από αλκοόλ 2-3 ημέρες.

Ναι, το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση.

Κάποια φάρμακα παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων ουσιών ή στην αντίδραση της ανάλυσης. Τέτοια φάρμακα είναι:

 • Αγχολυτικά - υπνωτικά (Librium, Valium, Hipnosedon)
 • Σαλικυλικά (Ασπιρίνη, Salospir)
 • Αντισυλληπτικά (προκαλούν αύξηση του σιδήρου, της ολικής χοληστερόλης και μείωση της HDL-χοληστερόλης)
 • Αντιυπερτασικά - διουρητικά (Hygroton, Lasix)
 • To αντιεπιληπτικό φάρμακο Epanutin
 • Η κορτιζόνη (επηρεάζεται το σάκχαρο, η χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια κ.ά.)

Η χοληστερόλη πέφτει κατά την ωορρηξία και ο σίδηρος πριν και κατά την ωορρηξία. Η αιτία της μείωσης του σιδήρου στη φάση αυτή, καθώς γενικότερα της χαμηλής τιμής σιδήρου κατά την αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών, θεωρείται σήμερα ότι είναι ορμονική και δεν συνδέεται με την απώλεια αίματος.

Με το κάπνισμα ενός τσιγάρου διεγείρεται ο μυελός και ο φλοιός των επινεφριδίων. Η γλυκόζη αυξάνεται σε 10 λεπτά και η αύξηση κρατάει 1 ώρα. Η αυξητική ορμόνη διπλασιάζεται σε 30 λεπτά. Είναι προτιμότερο να μην καπνίσουμε πριν την αιμοληψία.

Ναι, τα αποτελέσματα μπορούν να αποσταλούν με φαξ, email,ταχυδρομικά, courier ή ΚΤΕΛ. Επίσης κατόπιν εγγραφής στην ιστοσελίδα μας και συνεννόηση με το εργαστήριό μας, μπορείτε να τα βρείτε στη σελίδα μας σε μορφή pdf.

Όχι, δυστυχώς δε γίνεται.

Όχι, δυστυχώς δε γίνεται. Το παραπεμπτικό θα πρέπει να γραφτεί μέχρι την ημέρα που θα γίνουν οι εξετάσεις.

Όχι, δυστυχώς δε γίνεται. Οι εξετάσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι την ημερομηνία λήξης του παραπεμπτικού.